LP: Emerson, Lake & Palmer - Tarkus! (1971)



Aaaah, don´t you just love it när det bara är en enda låt på ena sidan av skivorna! Precis som Rush med klassiska "2112", Mars Volta med sin trixiga "Cassandra Gemini", Reverend Bizarre med blytunga "From the Void" och inte att förglömma Watain med sitt ondskefulla opus "Waters of Ain". Och så har vi givetvis "Tarkus", progklassikern från Emerson, Lake & Palmer.



Ett "konstnärligt" omslag med en bältdjursstridsvagn på framsidan och jättefina färgränder på baksidan.



På uppviket visas hur armadillotanken (skivans Tarkus) först föds ur ett ägg i en vulkan och sen hur den slåss med olika maskindjur för att till sist möta sin överman i Mantikoran, det enda djur som inte är till hälften maskin utan är 100% organisk. Låten Tarkus handlar btw om det militära industrikomplexet och det meningslösa med krig och lidande, som sagt tunga prylar det här men hallåvadå, det är ju prog från 70-talet.

Bonusinfo från Wikipedia: Mantikora är ett legendariskt människoätande monster med ett lejons kropp, en mans ansikte och antingen en drakes eller en skorpions svans. Dess mun ska ha bestått av käkar med tre rader tänder och dess svans kunde skjuta iväg sin gifttagg mot offret. Antagligen baserar sig mantikoran på förvrängda beskrivningar av den kaspiska tigern.
 

A:
Tarkus

B:
Jeremy Bender
Bitches crystal
The only way (Hymn)
Infinite space (Conclusion)
Time and a place
Are you ready Eddy?

Producent:
 
Greg Lake 

Skivbolag: 
Manticore


EMERSON, LAKE & PALMER:
Keith Emerson, Hammondorgel, Moog, piano
Greg Lake, gitarr, bas, sång
Carl Palmer, trummor, slagverk



Trackback
RSS 2.0