LP: Slayer - Hell awaits! (1985)

 
Ordet "Helvete" kommer från tyskans "halja" (ungefär hölja) och fornnordiskans viti (straff) och är enligt många religioner den plats där människorna lider evig fördömelse för onda gärningar de gjort under livet på jorden.

Bibeln nämner dock aldrig nåt "helvete" som människorna skulle hamna i om dom inte skötte sig, istället är det olika hebreiska och grekiska ord som översatts till "helvete". Ord som det hebreiska "Sheol" eller det grekiska Hades, som i grekisk mytologi är dödens gud och härskaren över underjorden. Observera att det med Hades menas en plats för de döda generellt, inte en plats för dom som gjort nåt dumt.

I Nya Testamentet har Hades sen bytt namn till Gehenna som kommer av det hebreiska "Gai Hinnom" (Hinnomsdalen i Jerusalem) där man offrade barn i eldar till Moloch. För att dränka skriken spelades högljutt på trummor. Efter att det barbariska påhitt förbjudits av kung Josia blev dalen en avfallsplats där djurkadaver, sopor och lik från kriminella dumpades, och man eldade permanent för att förhindra att sjukdomar spreds. Hinnomdalen kom därefter att bli synonymt med en fruktansvärd värme och ondska och namnet Gehenna användes som ett namn på helvetet. Men det är det alltså inte.

Engelskans "Hell" kommer förresten från gammelengelskans "hel" eller "helle" som betyder "de dödas värld". Alltså alla döda och fortfarande inget ställe dit man kommer bara för att man varit dum. Men eftersom texterna i sagoboken Bibeln först skrevs på hebreiska och grekiska och sen översattes till latin (och sen till alla andra möjliga språk) så förstår du att det blivit mer än ett översättningsfel.


Grabbarna i tuffa liveposer. Japp, Kerry King hade mängda med hår på den här tiden.



Hyfsat vuxna män gör crazy saker tillsammans på innerpåsen.

 

A:
"Hell Awaits" King, Hanneman 6:16
"Kill Again" King, Hanneman, King 4:56
"At Dawn They Sleep" Araya, Hanneman, King 6:17

B:
"Praise of Death" Hanneman, King 5:21
"Necrophiliac" Hanneman, King 3:46
"Crypts of Eternity" Araya, Hanneman, King 6:40
"Hardening of the Arteries" Hanneman 3:55"

Producent:
Brian Slagel, Slayer

Skivbolag:
Roadrunner

SLAYER:
Tom Araya, bas, sång
Jeff Hanneman, gitarr
Kerry King, gitarr
Dave Lombardo, trummor

Kommentarer
Postat av: Grimgoth

Oj en riktig klassiker!
Fasen va gott!

2013-02-27 @ 16:40:07
URL: http://grimgoth.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0