LP: Eagles - Hotel California! (1976)


 
Jätteklassiker som sålts i över 32 miljoner ex och som enligt trummisen/sångaren Don Henley är ett konceptalbum. Året denna skiva släpptes firade nämligen USA 200 år och bandet tänkte då: "eftersom vi är Eagles och örnen är vår nationalsymbol, så kan vi försöka, med hjälp av Kalifornien som ett mikrokosmos av USA, väcka upp folk och säga att vi har varit okej hittills i 200 år, men vi kommer att behöva förändras om vi vill fortsätta vara här"Omslagsbild med Beverly Hills Hotel, interiören på baksidan är däremot lobbyn på Lido Hotel, Hollywood.


Första skivan med Joe Walsh som ersatte Bernie Leadon och sista skivan med basisten Randy Meisner som sen ersattes av Timothy B. Schmidt. Inspelningen fick avbrytas gång på gång då Black Sabbath spelade in "Technical Ecstacy" i en angränsande studio och de överröstade helt enkelt Eagles spröda countryrock.



Knökfullt på uppviket. Enligt legenden kan man skymta Church of Satans överhuvud Anton Zsandor la Vey i en av öppningarna uppe till vänster.



Det hängde även med en poster i fodralet, snygg va? Trivia: längst in i vinylen på respektive sida är det graverat "Is It 6 O'Clock Yet?" och "V.O.L. Is Five-Piece Live" respektive, det sistnämnda är en hälsning från Eagles att "Victims of love" helt enkelt är inspelad live i studion. En subtil känga till bandets kritiker som tyckte att Eagles mest bara lastade en massa pålägg på varann i studion och nu ville dom minsann föklara att dom kunde spela hur bra som helst utan tricks. Störtskönt slidesolo på den låten förresten.
 
A:
"Hotel California" (Felder, Henley, Frey) 6:30
"New Kid in Town" (Henley, Frey, Souther) 5:03
"Life in the Fast Lane" (Henley, Frey, Walsh) 4:46
"Wasted Time" (Henley, Frey) 4:55

B:
"Wasted Time (Reprise)" (Henley, Frey, Norman) 1:22
"Victim of Love" (Felder, Henley, Frey, Souther) 4:11
"Pretty Maids All in a Row" (Walsh, Vitale) 3:58
"Try and Love Again" (Meisner) 5:10
"The Last Resort" (Henley, Frey) 7:28

Producent:
Bill Szymczyk

Skivbolag:
Asylum

EAGLES:
Don Felder, gitarr, sång
Glenn Frey, gitarr, piano, sång
Don Henley, trummor, synthesizer, sång
Randy Meisner, bas, sång
Joe Walsh, gitarr, piano, sång

***

***

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0