LP: Iron Maiden - Iron Maiden! (1980)



Debutplattan från Iron Maiden innehåller förutom den småproggiga balladen "Strange World" en hel drös framtida Maiden-klassiker. För vad sägs om "Prowler", "Remember Tomorrow", "Phantom of the Opera", "Sanctuary", "Charlotte the Harlot" och titellåten "Iron Maiden". Och "Strange World" är verkligen störtskön. Men den tuggummi-poppiga "Running Free" ("Whiskey dancing disco hop...") har jag aldrig nånsin varit nåt större fan av.



Iron Maiden i sitt rätta element, på scen framför en skogstokig publik. Observera den påkostade backdropen.



Producenten Will Malone var tydligen helt ointresserad av den uppgiften så äran för det härligt råa och punkiga ljudet ska nog egentligen gå till ljudteknikern Martin Levan. 

 
Och som du ser på etiketten så är "Sanctuary" med på skivan. Vilket betyder att det är inte den engelska utgåvan jag har utan en kanadensisk. Den var inte med på originalutgåvan, den släpptes bara på singel hemma i England och inte förrän 1998, då denna skiva återutgavs kom "Sanctuary" med på riktigt. Pressad på absolut lövtunn vinyl men längst ut i kanten där man släpper ner nålen är den mycket tjockare, nålen åker liksom i en liten nerförsbacke innan den landar i första spåret.
 

A:
Prowler
Remember Tomorrow
Running Free
Phantom of the Opera

B:
Transylvania
Strange World
Sanctuary
Charlotte the Harlot
Iron Maiden

Producent:
Will Malone

Skivbolag:
Harvest

IRON MAIDEN:
Paul Di'Anno, sång
Dave Murray, gitarr
Dennis Stratton, gitarr
Steve Harris, bas
Clive Burr, trummor

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0